top of page
Search
  • Writer's pictureΠέτρος Γρίβας

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ 2013 – ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ



  • Προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων

Ο νόμος που ισχύει αυτή τη στιγμή μιλάει για προθεσμία υποβολής δηλώσεων των φυσικών προσώπων από την 1η Φεβρουαρίου κάθε έτους έως και την 30η Ιουνίου με ηλεκτρονικό τρόπο. Αυτή η προθεσμία είναι ύπεραρκετή και για εμάς τους φοροτέχνες και για τους φορολογόυμενους, με δύο προβλήματα όμως: Από τη στιγμή που οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, το σύστημα TAXIS πρέπει να ανοίξει, και αυτό δεν έχει γίνει έως τώρα. Και δεύτερον, από τη στιγμή που κάποιος που θα κάνει τη δήλωσή του τώρα, ο φόρος θα βεβαιωθεί από το τέλος του επόμενου μήνα της υποβολής, κανένας φορολογούμενος που θα ξέρει ότι θα πληρώσει δεν πρόκειται να σπεύσει να κάνει δήλωση σύντομα. Στο αρχικό νομοσχέδιο υπήρχε πρόβλεψη ότι ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, η πρώτη δόση του φόρου θα ήταν έως 31 Ιουλίου, διάταξη όμως που δεν «μπήκε» στον ψηφισθέντα νόμο. Οι συνέπειες αυτού νομίζω είναι προφανείς: Όλοι οι φορολογούμενοι θα σπεύσουν στα λογιστικά γραφεία λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία τον Ιούνιο, και δεν θα προλαβαίνουν οι λογιστές να τους εξυπηρετήσουν.  Το σύστημα δεν θα αντέχει τις πολλές χιλιάδες των δηλώσεων ανά μέρα, με αποτέλεσμα να ζητάμε παρατάσεις για το ότι οι περισσότεροι θα προσέλθουν την τελευταία στιγμή. Σαν κλάδος δεν θέλουμε παρατάσεις, αλλά θέλουμε το TAXIS ανοιχτό για αρκετό διάστημα, όπως ορίζει και ο νόμος, και να δοθεί κίνητρο στους φορολογουμένους να κάνουν τη δήλωσή τους νωρίς – κίνητρο σαν αυτό του αρχικού νομοσχεδίου ώστε να εξυπηρετεί και τον προϋπολογισμό του κράτους το οποίο θα ξέρει νωρίς τι πρόκειται να εισπράξει και δεν περιμένει το τέλος Ιουνίου για να δει τι πρόκειται να γίνει.

  • Εξαιρέσεις από την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης

Όσοι έχουν εισοδήματα έως 12.000 και οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χειρόγραφες δηλώσεις στην αρμόδια Εφορία της περιοχής τους, αν δεν θέλουν να κάνουν δήλωση ηλεκτρονικά.ΠΡΟΣΟΧΗ! Με Νεότερη απόφαση στις 24-05-13 το υπουργείο οικονομικών διευκρίνησε ότι ΟΛΟΙ οι φορολογούμενοι που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος θα την υποβάλλουν ηλεκτρονικά.

  • Η φορολογία των φυσικών προσώπων – Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος Όπως βλέπουμε και στην σχετική κάρτα, τα φυσικά πρόσωπα, άσχετα από το αν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, θα φορολογηθούν με την κλίμακα των φυσικών προσώπων, με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και με αφορολόγητο 2.000 για κάθε παιδί.

Για τους νέους έως και 30 ετών, για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών, τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή συνταξιούχους ανεξαρτήτως ηλικίας με παιδιά με ειδικές ανάγκες, το αφορολόγητο ποσό είναι 9.000 ευρώ με την προϋπόθεση όμως – και επισημαίνω αυτό το σημείο – ότι το δηλωθέν εισόδημα, πραγματικό ή αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια του φορολογούμενου, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ.

  • ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ 9.000 €

  • ΝΕΟΙ < 30

  • ΕΤΩΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ > 65

  • ΕΤΩΝΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ < 9.000 €

Οι αποδείξεις δαπανών. ΕΙΣΟΔΗΜΑ > ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ4.000€ > 1.000€10.000€ > 2.500€16.000€ > 4.000€25.000€ > 6.250€60.000€ > 15.000€80.000€ > 15.000€ Αποδείξεις που αφορούν τις γνωστές οικογενειακές δαπάνες απαιτούνται και στην φετινή δήλωση. Αναφέρω εν συντομία ότι μιλάμε για όλες τις αποδείξεις δαπανών που είχε ένα νοικοκυριό στη διάρκεια του 2012 – όπως δαπάνες για σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ενώ δεν περιλαμβάνονται  στις αποδείξεις αυτές όσες  δίνουν κάποια φοροαπαλλαγή που θα τις δούμε στη συνέχεια, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια, και αποδείξεις που αποτελούν τεκμήρια τις οποίες επίσης θα τις δούμε στη συνέχεια.Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται στο 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου που δηλώθηκε με την εμπρόθεσμη δήλωσή του και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ. Για μεγάλα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ δεν χρειάζεται να καταθέσουμε επιπλέον αποδείξεις από το όριο των 15.000.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν δηλωθούν οι αποδείξεις που απαιτούνται, επιβαρυνόμαστε με πρόσθετο φόρο ίσο με 10% πάνω στη διαφορά αποδείξεων που θα έπρεπε να δηλώσουμε με όσες δηλώσαμε. Τονίζω τη σημασία της εμπρόθεσμης δήλωσης γιατί μια δήλωση που υποβάλλεται εκτός των νομίμων προθεσμιών, είτε έχει αναγραφεί ο σχετικός κωδικός των αποδείξεων είτε όχι, είναι το ίδιο πράγμα, δεν λαμβάνεται υπόψη ο συμπληρωμένος κωδικός και φανταστείτε ακόμα και δηλώσεις που θα ήταν αφορολόγητες θα έχουν σημαντική επιβάρυνση φόρου ίση με 10% επί του ποσού των αποδείξεων που έπρεπε να υποβάλλουν.

ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

  1. 5.000€

  2. 10.000€

  3. 20.000€

ΕΙΣΟΔΗΜΑΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΦΟΡΟΥ

  1. 125€

  2. 250€

  3. 500€

  • Φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρου

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα:

  • ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣΑΝΑΠΗΡΙΑ

  • Ή ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

  • ΙΑΤΡΙΚΕΣ & ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

  • ΕΝΟΙΚΙΑ

  • ΤΟΚΟΙ ΔΑΝΕΙΩΝ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

  • ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΩΝ

  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ

  • ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

1. Αναπηρία Όσοι φορολογούμενοι έχουν αναπηρία 67% ή φορολογούμενοι που ανάπηρο προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς τους, έχουν μια αύξηση στο αφορολόγητό τους κατά 2.000 ευρώ – αυτό μεταφράζεται σε 200 ευρώ φοροαπαλλαγή. 2. Ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη Για τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη δικαιούμαστε μείωση φόρου σε ποσοστό 10% επί των δαπανών αυτών η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ. 3. Ενοίκια Για ενοίκια πρώτης κατοικίας καθώς και για ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν δικαιούμαστε μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Η μέγιστή φοροελάφρυνση για τα ενοίκια δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 ευρώ. 4. Τόκοι δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας Μείωση φόρου με ποσοστό 10% στους τόκους που αφορούν δάνειο απόκτησης πρώτης κατοικίας. 5. Αποδείξεις φροντιστηρίων Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Η μέγιστη φοροαπαλλαγή για αυτές τις δαπάνες δεν γίνεται να ξεπερνά τα 100 ευρώ. 6. Διατροφή διαζευγμένων Διατροφή που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη. Μείωση φόρου σε ποσοστό 10% με μέγιστη φοροαπαλλαγή τα 1.500 ευρώ. 7. Ασφάλειες ζωής Μείωση φόρου σε ποσοστό 10%. Μέγιστο ποσό φοροαπαλλαγή για τους άγαμους τα 120 ευρώ και τα 240 ευρώ για τα αντρόγυνα. 8. Δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου Αναφέρομαι στην αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού, στην αλλαγή χρήσης καυσίμου θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, στα έξοδα λήψης ενεργειακού πιστοποιητικού. Εδώ η μείωση του φόρου είναι 10%, ενώ η μέγιστη μείωση του φόρου φτάνει τα 300 ευρώ. 9. Ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών Ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων ή μελών εταιρειών – ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ ή σε κάποιο άλλο ταμείο επαγγελματιών. Η μείωση του φόρου είναι 10%.

  • Τεκμήρια διαβίωσης

Δείτε το σχετικό θέμα στο site μας

  • Υποβολή δήλωσης υποχρεωτικά για όσους έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους; Η σχετική διάταξη του φορολογικού νόμου που έλεγε ότι όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος τους θα υποβάλλουν υποχρεωτικά και ατομική δήλωση ακόμα και αν δεν έχουν τίποτα να δηλώσουν δεν θα εφαρμοστεί τελικά με βάσει το τελευταίο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 28/04/13 και προβλέπει απλώς την υποχρέωση των 18χρονών (για τις φετινές δηλώσεις όσοι γεννήθηκαν πριν από την 01/01/1994) να αποκτήσουν ΑΦΜ και όχι να υποβάλλουν ατομική δήλωση ξεχωριστά.

  • Κάτοικοι εξωτερικού και πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας. Οι κάτοικοι εξωτερικού, είτε αυτοί που αποκτούν εισόδημα, είτε αυτοί που έχουν κινητή ή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις παρότι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης. Επίσης, οι περισσότεροι από τους κατοίκους εξωτερικού, υποχρεούνται να υποβάλλουν στην αρμόδια εφορία κατοίκων εξωτερικού πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας επισήμως μεταφρασμένο – αλλά αυτό θα πρέπει να το κουβεντιάσουν με τους λογιστές τους.

  • Υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων στη δήλωση Για τις δηλώσεις που θα καταθέσουμε φέτος, θεσπίστηκε η υποχρεωτική αναγραφή όλων των εισοδημάτων, είτε φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις είτε έχουν φορολογηθεί με ειδικό τρόπο όπως οι τόκοι, τα κέρδη από εταιρείες, είτε είναι αφορολόγητα. Αυτό δημιουργεί κάποια προφανή προβλήματα, διότι πως είναι δυνατόν από τη στιγμή που όλοι έχουμε κάποιες μικρές ή μεγάλες καταθέσεις, να πάρουμε βεβαιώσεις τόκων από την τράπεζα όταν οι τόκοι αυτοί είναι μερικά ευρώ το έτος; Νομίζω ότι το κόστος της έκδοσης αυτών των βεβαιώσεων από την τράπεζα θα είναι μεγαλύτερο από το ίδιο το ποσό των τόκων τις περισσότερες φορές.

Ελπίζω οι παραπάνω πληροφορίες να ήταν χρήσιμες στους αναγνώστες μας.Πέτρος Γρίβας


4 views0 comments
bottom of page